Svět podle Daliborka

Svět podle Daliborka

Portrét něžného neonacisty.

Svět podle Daliborka je filmový portrét autentického českého muže z Prostějova, kterého štáb Víta Klusáka sledoval po dobu dvou let (2015 - 2016). Film měl slavnostní premiéru v soutěžní sekci dokumentů na MFF Karlovy Vary 2018.

Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je neonacista. Blíží se mu čtyřicítka, bydlí se svojí mámou Věrou (63). Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. Ještě před aktuální vlnou YouTuberů se jeho domácí video s vystřelovacím obuškem stalo na českém internetu hitem.

Natáčení dokumentu o životě obyčejného neonacisty s uměleckými ambicemi začalo zrovna ve chvíli, kdy se Daliborova matka seznámila přes Facebook se Slovákem Vladimírem (47), který s oblibou říká, že by "z cikánů udělal asfalt”. Vladimír začal po čase s rodinou bydlet a mámin nový vztah rozpoutal u Dalibora odhodlání konečně si také najít vážnou známost. Film o osamělém muži, jenž zasvětil svůj život nenávisti, lži, Playstationu a Facebooku, tím dostal skutečnou životní dynamiku.

Svět podle Daliborka je pohled do světa “obyčejných slušných Čechů”, kterým se stýská po Adolfu Hitlerovi. „Vždyť on je hodnej, jenom má blbý názory,“ říká v jednu chvíli o Daliborovi jeho máma. Dalibor má ovšem názory, které dnes slýcháme čím dál častěji. „Bohužel to není portrét jednoho “šílence”, film ukazuje, že s nenávistnými postoji souhlasí jeho kolegové, spolužáci, kamarádi i nejbližší. Naší neskromnou ambicí je skrze Dalibora nahlédnout do hlav a srdcí tisíců lidí, kteří svůj světonázor podřídili nenávistnému strachu z jinakosti,“ říká ke svému filmu Vít Klusák.

„Dalibora jsem objevil na YouTube: Holohlavý muž se ve videu oháněl vystřelovacím obuškem, působil znepokojivě, dojemně i komicky, chvíli jsem byl přesvědčený, že je to herec. Ukázalo se ale, že není,“ vypráví Klusák o úplném začátku a nápadu na film.

Neonacista Dalibor i ostatní postavy filmu jsou zcela autentické. Nacházejí se ve svém přirozeném prostředí a jednají a hovoří výhradně za sebe. V tomto smyslu se jedná o dokumentární film. Snímání a režie pak vycházejí z postupů hraného filmu.

„Po ročním naléhání Dalibor svolil, že o jeho situaci vznikne autorský dokumentární film natáčený stylem, který se blíží filmům hraným. Neboli že budeme rekonstruovat okamžiky z jeho života,“ dodává Klusák ke stylu, jakým film vznikal.

Délka akce: 105 minut
Rok výroby: 2017
Datum lokální premiéry: 13. červenec 2017

Informace o akci a jejím konání

Režie

  • Vít Klusák, Marianna Stránská, Adéla Elbel, Česká republika