Cesta na Měsíc, Podivuhodná cesta

Cesta na Měsíc, Podivuhodná cesta

Velká sci-fi na velkém plátně - Projekt 100.

Snímek Georgese Mélièse Cesta na Měsíc se stal prvním blockbusterem filmové historie, který byl však následně zapomenut. Roku 1993 byla objevena jedna barevná filmová kopie, která byla považována za ztracenou, a tak se rozjela jedna z nejdůmyslnějších a nejnákladnějších restaurátorských akcí v historii filmu. Podivuhodná cesta doplňuje Mélièsovu Cestu na Měsíc a vytváří tak výjimečný zážitek pro všechny milovníky filmu.

V roce 1902 natočil vynálezce speciálních efektů a první filmový kouzelník Georges Méliès svůj nejslavnější film Cesta na Měsíc. Snímek trval 13 minut. Byl němý a černobílý. A jeho úspěch byl okamžitý, protože téma dobývání vesmíru bylo pro tehdejší společnost více než poutavé a film byl nádherný! Z filmu, který vidělo jen pár lidí – pamětníků, známe pouze jeden záběr – Měsíc s patronou v oku. Ikona. Památka a odkaz celého světa. Film byl navíc tak úspěšný, že byl prvním v historii, který byl nelegálně zkopírován.

Měsíční zázrak se pak opakoval na začátku 80. let, kdy byla nalezena BAREVNÁ KOPIE tohoto filmu, skutečný grál světových filmoték, bohužel nenávratně poškozená. Avšak deset let od svého znovuobjevení, po té nejsložitější obnově filmové kopie v historii lidstva, za cenu nesmírné trpělivosti a mezinárodní spolupráce (a bez předchozích zkušeností) mohli Mélièsovi kosmonauti znovu přistát, v plné barvě, a to na festivalu v Cannes roku 2011. Oslava tohoto díla přišla právě v době 150. výročí narození jeho tvůrce a byla tak ohromnou příležitostí převyprávět neobyčejné dobrodružství filmu a jeho autora. Cesta na Měsíc je však také ódou na tvorbu. Kombinace zrekonstruovaného sci-fi filmu a výpravného dokumentu nám přináší zázrak, jenž toto dědictví představuje, znovu objevuje a přináší onu nevinnost, která tehdy vznik filmu doprovázela.

Délka akce: 73 minut
Rok výroby: 1902
Datum lokální premiéry: 14. září 2017

Informace o akci a jejím konání

Režie

  • Georges Méliès, Cesta na měsíc (1902), Francie
  • Serge Bromberg, dokument Podivuhodná cesta
  • Eric Lange, dokument Podivuhodná cesta

Hudba

  • Jeff Mills, Cesta na Měsíc