Bratři Lumièrové

Bratři Lumièrové

108 zrestaurovaných snímků bratrů Lumiérových na plátnech kin v jedinečném dokumentu.

Psal se rok 1895, když si bratři Auguste a Louis Lumiérovi nechali patentovat vynález, který změnil svět - kinematograf. Ve výjimečném dokumentu Bratři Lumiérové mají diváci příležitost seznámit se s počátky filmové tvorby a zažít stejný úžas jako publikum tehdy. Unikátní komentované snímky filmových klasiků v kinech od 26. dubna.

“Kinematograf nepředstavoval jen technický pokrok. To potvrzuje i výběr více než sto „malých filmů“, který odhaluje jedinečnou kreativitu, představivost a vizi světa bratrů Lumiérových,” prohlásil umělecký ředitel festivalu v Cannes Thierry Frémaux. Mimořádný snímek není tradičním filmovým dílem. Režiséři Thierry Frémaux a Bertrand Tavernier vybrali a seřadili 108 krátkých snímků, aby připomněli kinematografické kvality, kterými se bratři Lumiérové zapsali do dějin. Několik vteřin dlouhé filmy jsou precizně zrestaurované pro digitální projekci a nabízejí mimořádně hodnotné svědectví o kulturním a technologickém rozvoji na přelomu 19. a 20. století.

“Cesta do vesmíru zakladatelů kin přináší nezapomenutelné snímky a jedinečný pohled

na Francii a svět na počátku moderní doby/Belle Époque. “Film je zřejmě jediné umění, které vzniklo jako technický vynález a zároveň otevřelo nové století, v němž se díky němu realita mohla měnit na virtuální svět obrazů a stírat hranice mezi představou a skutečností,” říká filmový historik z Katedry filmových studií FF UK David Čeněk. Snímek představuje dokumentární pásmo, které zasvěceným a vtipným komentářem opatřil v původním znění umělecký ředitel festivalu v Cannes Thierry Frémaux. České znění doprovodil hlasem oblíbený herec a dabér Pavel Soukup.

Délka akce: 87 minut
Rok výroby: 2016
Datum lokální premiéry: 25. leden 2018

Informace o akci a jejím konání

Režie

  • Thierry Frémaux